Ölçü Dönüşüm Tablosu için tıklayın.
Un, çavdar unu, tam buğday unu, maya, ılık su, tuz, şeker, haşhaş, susam, keten tohumu, ay çekirdeği içi ve öğütülmüş cevizi karıştırarak homojen ve pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hamurun üzerini nemli bir bezle kapatarak, ılık bir ortamda 20 dakika dinlendirin.
Unlu bir tezgahta, hamuru 2 eşit parçaya bölün, yuvarlayın ve 5 dakika daha dinlendirin.
Hamurlara baget şekli verin ve dikdörtgen kalıplara alın. Üzerini bir bezle kapatarak, ılık bir ortamda, 2 kat kabarana kadar yaklaşık 1 saat mayalandırın.
Hamurun üzerine bıçak ile çizik atın ve su püskürtün. Fırın içine ısıya dayanıklı bir kap ile su koyun.
Önceden 240°C’de ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. Ardından fırın sıcaklığını 210°C'ye düşürerek 15 dakika daha pişirin. Ekmekleri kalıplardan çıkartın, soğutun ve üzerine haşhaşı serpin.
Ekmek makinasının pişirme haznesine sırasıyla su, üç çeşit un, şeker, susam, haşhaş, keten tohumu, ay çekirdeği içi, öğütülmüş ceviz bir köşesine tuz ve diğer köşesine mayayı koyun.
Ekmek makinasında 3 saatlik dilediğiniz bir programı seçin.
Pişen ekmeğin üzerine bez örterek soğumaya bırakın.